De vrouw van 77

Door Morax op woensdag 8 september 2010 23:20 - Reacties (20)
Categorie: Algemeen, Views: 3.367

Afgelopen maandagavond liep ik vanaf het metrostation Spijkenisse Akkers in mijn eentje naar huis. Het was rond 22:00 uur, en het was een lekkere avond: niet te koud, niet te warm. In gedachten loop ik onder de metrolijn door richting huis, wanneer ik verderop iemand zie lopen. Het blijkt te gaan om een kleine, oude dame. Ze leek van Indische afkomst te zijn en ze was werkelijk straalbezopen.

Ik hoef hoop ik niet uit te leggen hoe ik kon zien dat ze straalbezopen was. Ze kon amper twee stappen zetten zonder onderuit te gaan. Eerst tegen het hek aan de linkerkant. Vervolgens komt ze met moeite weer overeind om vervolgens weer om te vallen. Ik besluit naar haar toe te lopen om eens te vragen hoe het gaat. Terwijl ik dichterbij kom zie ik dat haar halve broek zeiknat is: haar behoefte om naar de WC te gaan is schijnbaar al geen behoefte meer.

Ze ligt op haar rug wanneer ik naast haar sta, en ik vraag haar of het gaat en of ze hulp nodig heeft. Het duurt even voor ze doorheeft dat er iemand naast haar staat en wat haar gevraagd wordt, maar uiteindelijk antwoord ze (in het Engels) dat ze teveel gedronken heeft en naar huis probeert te komen. Toevallig had ik die conclusie zelf al getrokken, maar gelukkig was ze in ieder geval dusdanig bij kennis dat ze nog een beetje doorhad wat er om haar heen gebeurde.

Omdat ik er geen vertrouwen in had dat deze dronken dame in goede gezondheid thuis zou gaan komen in haar eentje, besloot ik de politie te bellen. Helaas had ik net deze keer besloten mijn telefoon thuis te laten liggen, dus wenkte ik twee meiden mijn kant op die op gepaste afstand de situatie stonden te bekijken. Gelukkig waren ze dapper genoeg om dichterbij te komen en ook nog eens zo aardig om even een telefoon te lenen zodat ik de politie kon bellen.

Ik belde naar 0900-8844, en legde de situatie uit, waarop de telefoniste besloot mij door te verbinden naar de meldkamer van Spijkenisse. Daar deed ik vervolgens nogmaals mijn verhaal, waarna ik te horen kreeg dat er een wagen onze kant op gestuurd werd. Na het telefoontje zag ik dat onze jolige jannie weer wilde gaan lopen, waarop ik besloot haar met zachte hand weer naar de grond te begeleiden om te wachten op de politie.

Je hoort vaak negatieve verhalen over de politie, maar bij deze een keer een positief verhaal: Na 10 à 15 minuten kwam er een politiebus onze kant op gereden. De twee agenten groetten ons vriendelijk en vroegen onze omvallende oma naar haar adres. Zo rond de 4de keer vragen begreep ze eindelijk de vraag, en gaf ze haar adres.

Na haar adres gegeven te hebben, begeleidden de twee agenten haar de bus in. Na een paar keer steken om te kunnen keren stonden ze op het punt weg te rijden, toen de bus plots weer tot stilstand kwam. Eén van de agenten draaide een raampje open en zei "Ik moet jullie namens haar bedanken voor de hulp, en ze zegt dat ze heel veel van jullie houdt!". Vervolgens ging het raampje dicht, en werd het dronken dropje (neem ik aan) naar huis gebracht.

Al met al een wat vreemde situatie, maar wel één die me na afloop een goed gevoel bezorgde. Ik kon het simpelweg niet over mijn hart verkrijgen deze dame aan haar lot over te laten. Voor hetzelfde geldt valt ze heel lelijk of overkomt haar iets ernstigs in die staat. Tevens hulde voor de politie, die me goed te woord stond en snel ter plaatse waren! Dat mag ook wel eens gezegd worden :-)

Als laatste wil ik een kleine oproep doen aan iedereen die dit leest: Zie je iemand die mogelijk hulp nodig heeft? Loop er alsjeblieft niet met een grote boog omheen, en vraag die persoon of hij/zij hulp nodig heeft of kijk op zijn minste even of alles goed gaat. Kleine moeite, grote deugd!

ReactiesDoor Tweakers user Spesh, woensdag 8 september 2010 23:27

Ze ligt op haar rug wanneer ik naast haar sta, en ik vraag haar of het gaat en of ze hulp nodig heeft.
Wat denk je zelf? :+

Wel goed gehandeld verder, deden meer mensen dat maar. :Y)

Door Tweakers user Jarno, woensdag 8 september 2010 23:29

Idd, Keep up the good work! Als iedereen dit zo deed zou de wereld een stuk beter af zijn! :)

Door Tweakers user Death1ord, woensdag 8 september 2010 23:30

Ik ben nu niet echt iemand die "graag" met zulke mensen omgaat maar als er iemand valt oid en er is nog niemand bij, ga ik ook eens kijken en vragen of alles goed is.

Als er al een persoon of 2 rond staat ga ik me er natuurlijk ook niet mee bemoeien en m'n neus in de zaken steken.

En over de politie: Overlaatst hier (in België) was m'n neef van 16 (die 12 lijkt) en zijn stiefbroer van 12j alleen aan het lopen op een rondpunt vlak bij de stad (het was kermis) om 12h "s avonds en deze zijn door de politie naar huis gebracht omdat ze het verdacht vonden dat 2 zulke jonge mensen alleen aan het ronddwalen waren.
Ze waren overigens door de ruit van hun kamer weggegaan :+

Door maurice_thalen, woensdag 8 september 2010 23:31

Heel goed van jou dat jij dit gedaan hebt.Maar volgens mij is dit meer iets om te laten zien dat jij iets goed gedaan hebt en dat je er trots op bent.
Ik vind dit niet meer als normaal en elke normaal opgeleide zal dit doen.
maar je krijgt van mij een schouderklopje :)


Door Tweakers user Plasma_Wolf, woensdag 8 september 2010 23:48

Toch is vragen of ze hulp nodig hebben een nuttig idee. Als je aan iemand vraagt of hij/zij hulp nodig heeft wanneer die op zijn/haar rug ligt en je krijgt "wat denk je zelf" als antwoord, is de situatie over het algemeen wat minder erg dan wanneer je er geen zinnig antwoord uit kunt krijgen.

Een uitstekende handeling van Morax. Zulke spontane acties zie/hoor je niet vaak. Echt goed werk.

[Reactie gewijzigd op woensdag 8 september 2010 23:49]


Door Tweakers user Chief, donderdag 9 september 2010 02:59

maurice_thalen schreef op woensdag 08 september 2010 @ 23:31:
Heel goed van jou dat jij dit gedaan hebt.Maar volgens mij is dit meer iets om te laten zien dat jij iets goed gedaan hebt en dat je er trots op bent.
Ik vind dit niet meer als normaal en elke normaal opgeleide zal dit doen.
maar je krijgt van mij een schouderklopje :)
En wat dan nog als de intentie van de blogger is om te laten zien dat hij iets goeds heeft gedaan? Mag dat ook al niet meer? Hij mag er best trots op zijn. Slechts een klein gedeelte van de "normaal opgeleide" (wat dat ook mag betekenen) helpt de medemens in zo'n geval. Veruit het grootste gros kijkt lacherig naar de dame en loopt er met een boog omheen.

Prima gedaan Morax ;)

Door Tweakers user tweakerbee, donderdag 9 september 2010 03:27

Toch kan ik me niet aan het idee onttrekken dat als je dit zou doen bij de gemiddelde 20-jarige student, die waarschijnlijk meegenomen wordt om de volgende ochtend in een kleine cel wakker te worden, waarna hij met een mooie boete voor openbaar dronkenschap weer (op eigen houtje) naar huis kan.

Door Tweakers user fotografie999, donderdag 9 september 2010 07:08

Na het telefoontje zag ik dat onze jolige jannie weer wilde gaan lopen, waarop ik besloot haar met zachte hand weer naar de grond te begeleiden om te wachten op de politie.

Heel verstandig! had ik ook gedaan.ze zijn altijd zo eigenwijs :P en ze weet nu toch niet meer wie haar dat zetje heeft gegeven ;)

Goed verhaal. Oude oma, engels en dronken lokt bij mij verkeerde gedachte op maar dat heeft met het verleden te maken.

Door Tweakers user sinner2stroke, donderdag 9 september 2010 08:07

ok. normale handeling..


Door Tweakers user Klaas van der Heide, donderdag 9 september 2010 08:16

Goed gedaan Jochie zou het de dame zeggen denk ik dan maar. _/-\o_

Door Tweakers user blurryilluzion, donderdag 9 september 2010 08:33

maurice_thalen schreef op woensdag 08 september 2010 @ 23:31:
Heel goed van jou dat jij dit gedaan hebt.Maar volgens mij is dit meer iets om te laten zien dat jij iets goed gedaan hebt en dat je er trots op bent.
Ik vind dit niet meer als normaal en elke normaal opgeleide zal dit doen.
maar je krijgt van mij een schouderklopje :)
Een beetje denigrerend.. Hoewel wenselijk, vraag ik me af of dat wel zo normaal is. De meeste mensen, zeker 's avonds in het donker, zullen gewoon doorlopen.. En even later op een forum zeggen dat ze zeker weten zouden stoppen....

[Reactie gewijzigd op donderdag 9 september 2010 08:34]


Door Tweakers user boombes, donderdag 9 september 2010 08:47

Vind het ook een goede actie. Heb zelf op deze manier wat minder prettige ervaring maar denk dat ik de volgende keer ook al wordt de persoon in kwestie agressief toch weer zou helpen.

Maar even een andere vraag: Hoe wist je hoe oud ze was?

Door Tweakers user Morax, donderdag 9 september 2010 09:08

Bedankt voor de reacties allemaal! :)
maurice_thalen schreef op woensdag 08 september 2010 @ 23:31:
Heel goed van jou dat jij dit gedaan hebt.Maar volgens mij is dit meer iets om te laten zien dat jij iets goed gedaan hebt en dat je er trots op bent.
Ik vind dit niet meer als normaal en elke normaal opgeleide zal dit doen.
maar je krijgt van mij een schouderklopje :)
Ik zal niet ontkennen dat dit verhaal ook hier staat omdat ik er best een beetje trots op ben. Maar voornamelijk staat het hier omdat ik behoefte had om het verhaal 'op papier' te zetten, en als ik daarmee voor elkaar krijg dat ook maar één persoon door dit verhaal hetzelfde zou handelen in plaats van doorlopen, dan is mijn missie geslaagd :)
Plasma_Wolf schreef op woensdag 08 september 2010 @ 23:48:
[...]

Toch is vragen of ze hulp nodig hebben een nuttig idee. Als je aan iemand vraagt of hij/zij hulp nodig heeft wanneer die op zijn/haar rug ligt en je krijgt "wat denk je zelf" als antwoord, is de situatie over het algemeen wat minder erg dan wanneer je er geen zinnig antwoord uit kunt krijgen.

Een uitstekende handeling van Morax. Zulke spontane acties zie/hoor je niet vaak. Echt goed werk.
Hulp vragen was in dit geval om twee redenen. Ten eerste om te bepalen in hoeverre ze nog bij kennis was, en ten tweede zou ik aan haar reactie kunnen bepalen of ze misschien agressief was of niet.
tweakerbee schreef op donderdag 09 september 2010 @ 03:27:
Toch kan ik me niet aan het idee onttrekken dat als je dit zou doen bij de gemiddelde 20-jarige student, die waarschijnlijk meegenomen wordt om de volgende ochtend in een kleine cel wakker te worden, waarna hij met een mooie boete voor openbaar dronkenschap weer (op eigen houtje) naar huis kan.
Misschien hebben ze dat bij haar ook gedaan, dat weet ik niet (al denk ik van niet). Dan nog zou dat beter zijn dan haar laten doorlopen in die staat. Ik had niet het idee dat ze veilig en wel thuis zou komen ;)
boombes schreef op donderdag 09 september 2010 @ 08:47:
Vind het ook een goede actie. Heb zelf op deze manier wat minder prettige ervaring maar denk dat ik de volgende keer ook al wordt de persoon in kwestie agressief toch weer zou helpen.

Maar even een andere vraag: Hoe wist je hoe oud ze was?
In de tijd dat we stonden te wachten op de politie stond ik te praten met die twee meiden en die oude dame, en 1 van de nutteloze feitjes die ze ons vertelde was dus haar leeftijd :D

Door Tweakers user Big Womly, donderdag 9 september 2010 09:29

Als laatste wil ik een kleine oproep doen aan iedereen die dit leest: Zie je iemand die mogelijk hulp nodig heeft? Loop er alsjeblieft niet met een grote boog omheen, en vraag die persoon of hij/zij hulp nodig heeft of kijk op zijn minste even of alles goed gaat. Kleine moeite, grote deugd!
Om daarna in een donker hoekje geduwd te worden en door een aantal van zijn/haar vrienden omsingeld te worden en gedwongen te worden om je portefuille af te geven.
Neen, dank je. 1 keer en daarna nooit meer.

Door Tweakers user nero355, donderdag 9 september 2010 10:17

Valt nog mee dat ze je niet verrot heeft gescholden :) Meeste dronken mensen vloeken er vrolijk op los ook al heb je niks met ze te maken verder :D

Anyways... +1 Behulpzaam !!

Door Tweakers user edeboeck, donderdag 9 september 2010 10:54

Big Womly schreef op donderdag 09 september 2010 @ 09:29:
[...]

Om daarna in een donker hoekje geduwd te worden en door een aantal van zijn/haar vrienden omsingeld te worden en gedwongen te worden om je portefuille af te geven.
Neen, dank je. 1 keer en daarna nooit meer.
Je reactie is niet onbegrijpelijk, maar vind je ze nu zelf niet wat te gemakkelijk? 1 keer slecht, iedereen altijd slecht... zoiets?
Met jouw redenering zou ik nu niet meer op een school kunnen komen, niet meer in de metro, niet meer op café, ... de wereld wordt dan wel heel klein ;)

Door Tweakers user Stouten, donderdag 9 september 2010 14:02

edeboeck schreef op donderdag 09 september 2010 @ 10:54:
[...]
Je reactie is niet onbegrijpelijk, maar vind je ze nu zelf niet wat te gemakkelijk? 1 keer slecht, iedereen altijd slecht... zoiets?
Met jouw redenering zou ik nu niet meer op een school kunnen komen, niet meer in de metro, niet meer op café, ... de wereld wordt dan wel heel klein ;)
Het word wel wat begrijpelijker als je het zelf een keer hebt ervaren.

Reageren is niet meer mogelijk